torstai 17. maaliskuuta 2011

Tasapainoilua

Tiistaina se iski, juuri ennen nukkumaan menoa sanoin Teemulle, että nyt taitaa tulla lenssu. Ja niinhän se pirulainen tuli. Ja tulikin semmoinen, että olen nyt kaksi päivää ollut kanttuvei. Huomenna jos tästä pääsisi jo jalkeille ja töihin. Viikonloppuna voisi sitten varovasti päästä taas treeniin kiinni. Aika moni on saanut riesakseen kevätflunssan, ainakin jos FB:n päivityksiä on uskominen ja miksi emme uskoisi. Lepoa on nyt sitten tullut niin, että selkä meinaa mennä jumiin makomisesta. Jos flunssan kerta piti tulla, niin olen iloinen tästä ajankohdasta, sillä ensi viikona lauantaina lennämme etelään leirille ja päivääkään en halua(isi) antaa lenssulle siitä reissusta.

Joka tapauksessa, nyt kun jaksan sen verran istua ja kirjoittaa, että teen referaatin tuosta Joel Frielin ja Gordon Byrnin (2009) kirjasta "Going Long - Training for Triathlon´s Ultimate Challenge" ja erityisesti siinä esitellyistä "pyörätaidoista" ja niiden harjoittamisesta.

Tasapainoharjoitukset

Herrat Friel ja Byrn kirjoittavat, että olemme oppineet lapsena ajamaan pyörällä, emmekä juuri mieti sitä, miten tuo tapahtuu. Kuitenkin kisassa tai lenkillä voi vastaan tulla tilanne, joka vaatii tasapainoilua ja taitoja. Parhaiten harjoittelualueiksi käy esimerkiksi harvoin käytetyt parkkipaikat.


Bottle pickup
Laita vesipullo maahan ajaessasi hiljaa. Sen jälkeen käänny takaisin ja poimi pullo ylös maasta. Tehdäksesi liikkeet, sinun täytyy lopettaa polkeminen ja  pitää sen puolen jalka, jolle kurkotat, alhaalla. Huolehdi samaan aikaan, että eturengas pysyy suorassa rungon mukaisesti. Vauhtia voi sitten lisätä, kun alkaa sujua. Alkuun pidempi juomapullo voi olla hyvä vaihtoehto.

Slalom ride
Laita neljä tai viisi juomapulloa noin 2,5m välein suoraan jonoon. Harjoituksessa pujotellaan pullojen välistä siten, että pyörää kallistetaan ns. "käännöksen sisään". Siis pyörää kallistetaan, ei kehoa. Pullojen välissä tehdään yksi pyöritys tai kolme pyöritystä siten, että käännöksen sisemmäinen poljin on aina ylhäällä. Kun tuo alkaa sujua, niin vauhtia voi taas lisätä. Etenemisen pitäisi tuntua rytmikkäältä tanssilta.

Bottle jump
Laita tyhjä juomapullo kyljelleen maahan. Aja pulloa lujaa pulloa kohti ja yritä hypätä pullon yli koskettamatta sitä.

Eikun harjoittelemaan! :)

maanantai 14. maaliskuuta 2011

400m

Viime viikko oli lepoviikko, tosin sainhan tällekin viikolle kisastartin, sillä HelTri Cup alkoi 400 metrin uinnilla. En ole oikeastaan lainkaan treenannut tuollaista matkaa, ainoastaan vinstan vetoja eri vauhdeilla. Tosiasiassa minulla ei ollut kovinkaan hyvää käsitystä mahdollisesta vauhdistani, mutta alle 10 minuutin aikaa odotin joka tapauksessa. :) Ja ihan hienostihan se meni ilman verraa, sillä kello pysähtyi ajassa 7min40sek. Jaoin voimani oikein ja satasen väliajat olivat suhteellisen tasaiset ja lopussa pieni kiristys. Seuraavalla kerralla vähän kovempaakin uskaltaisi mennä. Mutta hauskaa oli.

Mikä taas ei ole niinkään hauskaa, on tuo talvicyclocrossailu. Tai on se tavallaan hauskaa, mutta olen siinä onnettoman hidas ja varovainen. Kesällä sama matka taittuu puolet nopeammin! Suurin hyöty siinä on kuitenkin se, että se parantaa huomattavasti pyöränkäsittelytaitojani ja opin olemaan rohkeampi, koska on pakko ajaa eikä hissutella. Eron huomaa jo päivän aikana siten, että aamulla töihin mennessä meno on arkaa, mutta jo takaisin tullessa matka taittuu nopeammin. Teemu antoikin mahtikäskyn, että nyt ennen leiriä (enää 11 päivää) pitää ajaa pyörällä niin paljon kuin mahdollista.

Viikonloppuna oli GoExpo-messut ja fillaripuolihan siellä tietenkin kiinnosti. Scorpionit näyttivät pistäviltä (heh heh) ja koska "halavalla sai", niin tulipa ilmoittauduttua Pirkan Pyöräilyyn (217km) kesäkuussa. Viimeinen pitkä rypistys ennen Sveitsiä! Toivottavasti se tulee olemaan "confidence boost", eikä päinvastoin... :D Siis tämä oli suunniteltu ohjelmaan joka tapauksessa, mutta messuilla sai jonkun euron alennusta...


Lepoviikon treenit:


Maanantai: lepo
Tiistai: trainer 45' + kuntopiiri 15̈́'
Keskiviikko: lepo
Torstai: kuntosali 60'
Perjantai: ap: uinti 1km/30' ja ip: trainer 30' + kuntopiiri 15'
Lauantai: ap: juoksu 40' (talven ensimmäinen!) ja ip: HelTri Cupin uinti 400m
Sunnuntai: trainer 60'


Total: n. 5h