keskiviikko 31. joulukuuta 2008

Vuosi 2008

Tänään, vuoden viimeisenä päivänä, on hyvä kirjoittaa jonkinlainen yhteenveto vuodesta 2008 sohvan pohjalta käsin.

Vuosihan alkoi todella huonoissa merkeissä liikuntakyvyttömänä ja triviana mainittakoot, että vasemman reiden lihaksesta hävisi noin 40 prosenttia tuon loukkaantumisen aiheuttaman tauon vuoksi. Polven liikeradoissa oli pahoja puutteita ja kävely piti opetella uudestaan. Tuossa mielessä vuosi oli henkisesti melko raskasta aikaa.

Siinä mielessä vuoden 2008 harjoituspäiväkirjani näyttää erinomaisia numeroita. Yhteensä tunteja tuli 291, mikä on minulle huima "saalis" näin toipilaana. Uimalla etenin 69 kilometriä 49 tunnissa, pyörällä 384 kilometriä 62 tunnissa ja juosten 194 kilometriä 27 tunnissa. Sauvakävelemällä etenin huimat 130 kilometriä 34 tunnissa. Vesijuoksua kertyi viisi tuntia, vaikka olisin voinut vannoa, että tammi- ja helmikuun en muuta tehnytkään... Numerot ovat numeroita ja eivät aina kerro koko totuutta, itse ne laskeskele hyöty- tai työmatkaliikuntaa ja pidän harjoituskirjaa lähinnä siitä syystä, että se motivoi minua jollakin hassulla tasolla. Tavoitteena olisi kuitenkin nostaa tuo yhteistuntimäärä noin 400 tunnin paikkeille. Käykö niin, nähdään sitten vuoden päästä.

Teemun kisat ja leirit veivät meitä jälleen maailmalle. Vietin ulkomailla 49 päivää. Triathlon vei minut Espanjaan, Belgiaan, Hollantiin, Ranskaan (ja välillisesti Saksaan sekä Luxembourgiin). Triathlonin saralla olen nyt kokenut SM-, PM-, EM- ja MM-kisat sekä Havaijin ja Ironmanin 70.3 -sarjan kisat. Mielenkiintoinen rupeama alkaa nyt myös Suomen triathlonliiton hallituksessa. Vaikka urheilun mukaan ja sen ehdoilla eletään, niin koskaan en ole kokenut, että sen vuoksi olisi jotenkin uhrauduttava. Itse pidän sitä kunnia-asiana, että voin olla mukana tukemassa ja auttamassa (vaikka vain olemassa läsnä), muitakin kuin omaa miestä. Urheilijan ei kuulu joutua huolehtimaan mistään niistä asioista, jotka joku muu kuin urheilija itse voi hoitaa. Hermoilu, hätäily, järjestäminen, juoksentelu, etsiminen, löytäminen, hakeminen, muistaminen ja mm. itsensä rauhoittelu ovat huoltoporukan hommia. Niin, ja se loputon kassien ja nyssäköiden kantelu, kisan aikaisesta huollosta huolehtiminen, raportointi Suomeen ja muualle ja monesti myös yhteydet mediaan.

Opinnotkin etenivät ja yhteiskuntatieteiden kandidaatin paperit sain hyppysiini kesäkuussa. Nyt on työn alla pro gradu -tutkielma työnimellä "lasten hankinta ja yhteiskunnalliset tekijät" sosiaalipolitiikan oppiaineeseen. Työnhakukin on jo käynnistynyt ja alkuvuodesta olisi tarkoitus valmistua ja lopettaa tämä "vastuuton opiskelijaelämä".

Omat urheilulliset (vai liikunnalliset) tavoitteet ovat seuraavat: 1) pysyä terveenä, 2) kisata puolimatkan kisa maaliin saakka, tai ainakin päästä ajamaan pyöräosuudelle ja 3) juosta maraton. Maltilla edetään edelleen, mutta tavoitteet kirkkaasti mielessä pitäen. Täytyy myös alkaa vakavasti harkitsemaan urheilullisemman elämäntavan omaksumista esimerkiksi ravintoasioissa.

Jos joku, teistä kahdesta lukijasta, jaksoi tänne saakka, niin haluan toivottaa teille kaikille oikein hyvää uutta vuotta 2009!

11 kommenttia:

  1. No kyllähän sitä nyt tän mittaisen postauksen jaksaa lukea just ja just ;)

    Hyvää uutta vuotta!

    t. virkanainen sorvin äärestä (työmotivaatio huipussaan siis ;))

    VastaaPoista
  2. No hyvä! Tämmöisenä päivänä virkanaisen työmotivaatio on tunnetusti huipussaan! ;)

    Työn iloa! *kiäh kiäh*

    VastaaPoista
  3. Oikein Hyvää Uutta Vuotta 2009 sinulle, Arja! Kisoissa nähdään!

    Jäin oikein miettimään tuota sinun gradusi aihetta... Muistan, että esim. 1990 maksettiin Helsingissä aivan uskomatonta lapsen kotihoidon tukea. Lämmitti kummasti perhe-elämää.. Sellaisia ei enää varmasti makseta ikinä!

    VastaaPoista
  4. Kiitos Liisa, ja nyt sitten järjestämme "tapaamisen" jonkin kisan yhteyteen! :)

    Niin, taloudellinen tuki on lapsiperheille tärkeää ja joka tapauksessa kannustavaa. Paluuta noihin aikoihin ei varmastikaan enää ole, eikä tule...

    VastaaPoista
  5. Siis apua, multa on kyllä mennyt jotenkin ohi, että se polvi oli niiiiin huonossa kunnossa silloin alkuvuodesta. Pahoittelen näin jälkikäteen...ja onnittelen miten hienosti olet sen saanut kuntoutettua!!! Komeat numerot olet saanut liikuntakalenteriisi!

    Arvaa mistä tuntee kilpaurheilijan (entisen tai nykyisen...ja mehän kuulutan kumpikin jälkimmäiseen eikö vain;)) Siitä että työmatkoja ja muuta sunnuntaikävelyä ei osaa ottaa liikuntasuorituksena, ei vaikka työmatka olisi fillarilla pojettuna yhteen suuntaan puoli tuntia. :)

    "valmistua alkuvuonna" kääääääääk!Miten ihmeessä sä kerkiät nämä kaikki vaativat osa-alueet sovittaa yhteen niin, että toikin tuli tollalailla lennossa....teräsnainen:)

    Hei hauskaa uutta vuotta! Koitas nyt saada kisakalenteriisiyhet eteläsuomen kisat,vaikka maratoonin, lupaan tehdä hienon kannustusplakaatin!!!

    ht

    VastaaPoista
  6. Kuka teillä ruuat tekee, kun ajattelit ravintotottumuksesi remonttiin lykätä? Teemu on blogissaan vihjaillu, että ruokaa kuluu triathleeteilla ihan mukavia määriä...

    Mielenkiintoista lukea urheilupäiväkirjaasi. Oppiiko "vanhalla iällä" enää uimaan, minä tuumin...
    Uimista yllättävän paljon sulla! Kuinka paljon menee yhteen uintitreeniin aikaa ja kilsoja?

    VastaaPoista
  7. HT - pitkästä aikaa! :) Luulin jo, että olet kokonaan hävinnyt! Numerot ovat tosiaan ihan mukavat, polven tilanteen huomioiden ja ihan kunnossahan tuo alkaakin olla, voimaa vielä hivenen uupuu.

    Tosiaan, siis mehän olemme nykyisiä urheilijoita! Isolla U:lla, ainakin noilla kriteereillä, vaikka liikuntaahan se on sekin.

    Ai lennossa?! :D Heh heh, ehkä mää olen niin hyvä organisoimaan! :) Vielä 20 sivua graduun ja se siitä! Paperit käteen ja menoksi! Jooh, ei se ihan niin helpolla taida meidänkään oppiaineesta huolimatta kuitenkaan tulla... :) Mutta urheilu se tässä kuitenkin se helpoin osa on!

    Kisakalenterissa on Helsinki City Marathon, jos luoja suo. Meidänkin pitäisi kyllä tavata "face-to-face" (juu nou), vaikka en blogistaniassa ole "treffejä" harrastanutkaan! :)

    Ja hauskaa uutta vuotta sullekin! :)

    VastaaPoista
  8. Anonyymi: Ruoat meillä tehdään aikalailla tasapuolisesti, "ongelma" on vain siinä, että minäkin tuppaan syömään sitä samalla tavoin kuin Teemu, eli annoskokoa voisi monesti pienentää. :)

    Olin varma vielä vuosi sitten, että uiminen (vaparin) käy minulle vielä liian ylivoimaiseksi, mutta toisin kävi. Totta kai pitkä matka on vielä siinä edessä, mutta on huikeaa näin aikuisenakin innostua omasta kehityksestään. Yhteen uintitreeniin menee aikaa noin 45-90 minuuttia, yleensä noin tunti, jona aikana etenen noin 2 kilometriä. Teen myös lyhyempiä uintiharjoituksia (noin 1000m) tekniikkaan keskittyen ja sitten niitä 2500m treenejä valaen uskoa itseenä puolimatkankisan suhteen. Harvoin uin vain matkaa, eli erilaisia sarjoja ja drillejä (=tekniikkaharjoitteet) on yleensä harjoituksessa mukana valtaosa.

    Vanhalla iällä saa uinnin opettelusta hienoja asioita irti, joten suosittelen! :D

    VastaaPoista
  9. Pakko sanoa, että gradun aihe vaikuttaa todella mielenkiintoiselta. Opiskelen sosiologiaa sivuaineena ja saman tapaisia asioita on esseissä tullut pyöriteltyä. Tsemppiä graduun! Muista, että ei se mihinkään karkaa vaikka välillä laittaa hetkeksi syrjään ;D

    VastaaPoista
  10. Aamu Kahvi: Kiitos tsemppauksesta! Minäkin luin sosiologiaa sivuaineena, mielenkiintoinen oppi-aine.

    Kovin paljoa en enää uskalla jättää gradua "lepäämään"! :) KELA lähestyy minua maaliskuussa ilmoituksella: "Olet käyttänyt kaikki sinulle kuuluvat opintotukikuukaudet. Aivan kaikki. Kaikki. Piste." :D

    VastaaPoista
  11. Juhuu, kyllä täällä vielä ollaan:) Omat sivut ovat vaan olleet remontissa....öööö,aika kauan;) Kyllä mä sitten let juu nou kun ovat taas asemissaan!

    Joo ehdottomasti täytyy katsella kisakauden startatessa että liikutaanko samoilla nurkilla samaan aikaan!

    ht

    VastaaPoista

Tämä on kommenttiystävällinen blogi, joten jätä omasi!