keskiviikko 6. helmikuuta 2008

TOP-5

Triathlonmieheni on listannut PITKÄNMATKANMIEHEN TILAT TOP-5 liittyen erinäisiin psyykkisiin ja fyysisiin olotiloihin harjoittelun tai kisaamisen seurauksena. Voin vakuuttaa, melkein vuosikymmenen kokemuksella, että savolainen liioittelu tai värityskynä ei ole kuitenkaan ko. tarinassa liiemmin heilunut ja "tilat" ovat kuvaus arjesta. Ohessa nyt triathlonvaimon neuvot (sekä ote Pitkänmatkanmiehen tilat TOP-5 listauksesta) siihen, kuinka selvitä noista viidestä "tilasta". Sopivat varmasti muihinkin rasitustiloihin.

KUINKA HOIDAT PITKÄNMATKANMIEHEN TOP-5 TILAT:

1. Tulessa. Tila, jota kaikki tavoittelevat. Vauhtia voi lisätä eikä se oikeastaan tunnu miltään.

Triathlonvaimon neuvoo: Huomaa, että vauhti voi siirtyä myös arkeen tai jäädä päälle reenistä. On syytä myötäillä, mutta samalla varmistaa, ettei vauhti ylly koheltamiseksi ja aiheuta aineellisia vahinkoja (henkiset vahingot yleensä väistämättömiä).

2. Heikentyneet sosiaaliset taidot. Ensioireina onnistuneesta harjoittelusta tulee monesti tilanteita, joissa huomaa sosiaalisten taitojen pientä heikkenemistä. Asia tulee monesti esille leirien jälkeen, kun oma TRIvaimo ei olekaan ihan yhtä väsynyt viikon odottelun jälkeen. Taitojen heikkenemisen huomaa myös monesti ihan kaupassa asioidessaan ja tietenkin matematiikan tunnilla.

Triathlonvaimo neuvoo: Huolehdi, että et yritä esim. keskustella parisuhteen tilasta, suunnitella esim. häitä tai odottaa muutakaan älyllistä ilotulitusta. Hoida kauppareissut ja monessa tapauksessa myös autolla ajo. "Keep it simple, Stupid!"

3. Puujalat. Tämä tila on saavutettavissa kaikkien pitkien kisojen jälkeen. Oikein kuin hakkaa jalkojaan vasten asfalttia niin seuraavat päivät menevät usein varsin kivuliaissa merkeissä. Tosin ainakin itselläni puujalkojen olemus on hieman rauhoittunut kokemuksen karttuessa.

Triathlonvaimo neuvoo: Jos kisa on ulkomailla, huomioi jo suunnitteluvaiheessa, että mahdolliset lentojenvaihdot tapahtuvat riittävän löysällä aikataululla! Tai varaudu työntämään miestäsi pitkin kenttää matkatavarakärryissä.

4. Muumioituminen. Tila on varsin tuttu TRIvaimoille. Atleetin silmät ovat todistettavasti auki ja kosketukseenkin se reagoi jollain tavalla, mutta siinäpä se sitten on. Tila on varsin kätevä tapa viettää pitkiäkin koulupäiviä.

Triathlonvaimo neuvoo: Samat neuvot pätevät tähän kuin 2. kohtaan. Kannattaa kuitenkin tasaisin väliajoin tarkistaa, että kohde todella reagoi kosketukseen!

5. Dementia. Joskus hyvinä harjoittelukausina voi esiintyä pientä muistin pätkintää. Esimerkiksi itse unohdin aamulla ensin uikkarit kotiin ja sitten uinnin jälkeen unohdin mennä punttisalille. Onneksi tämä ei ole sen vakavampaa ja yleensä uni on paras lääke tähänkin vaivaan.

Triathlonvaimo neuvoo: Tässä(kin) tapauksessa olin kysynyt, että onko nuo tuossa lattialla mahdollisesti herran uimahousut. Eli varmista ja tuplavarmista. Yksi asia on kuitenkin varma, joten siitä ei tarvitse huolehtia: ruoan atleetti muistaa aina! ;)

5 kommenttia:

 1. Sitten sitä ollaan vielä toisessa äärimmäisyydessä jos kyseisten kaltaisten tilojen vallitessa ei ole kaikilla edes sitä vaimon valvovaa silmää, eli mitä siitäkin mahtaa tulla jos mies haahuilee tietämättömässä ja milloin minkäkinlaisessa tilassa yksin kotona ja ties missä katastrofi ei liene kaukana silloin??

  VastaaPoista
 2. Espen: Katastrofi ei ole siinä tilanteessa kaukana, vaan se on ihan nurkan takana! :D

  VastaaPoista
 3. Eipä taida tuollaisia TRIvaimon kaltaisia luotettavia ja ymmärtäväisiä vaimoja kaikille maamme urheilijanuorukaisille riittää. Ymmärtämisen lisäksi kyseinen keräilyharvinaisuus osaa hellällä otteella ohjata miestään oikealle polulle, korjata edellä viitatut niin aineelliset kuin henkisetkin vahingot sekä osoittaa, kuka talossa on todellinen johtaja. Eikä urheilijamiehemme edes huomaa mitään:)
  Mitenhän tuo muuten menee, jos vaimo on se puujalka-muumio-urheilija?
  No, ei auta kuin hymyillä!

  VastaaPoista
 4. Heh ja heh...

  Eipä taida Tiina raasu tajuta että noin voi myös TRImies toimia... siis näyttää sen kuka on HERRA talossa.... lienee pelkkää päiväunta...?

  VastaaPoista
 5. Tiina: Kiitos kannustavista sanoista! :) Toivoa siis on, että ollaan oikella tiellä! :D

  Itse olet kyllä sen verta rautainen, että sinua ei kyseiset TOP-5 tilat koske samalla tavalla, tai ainakin pystyt kätkemään ne erittäin hyvin! :) Tai toisaalta... Muistatko keskustelun erään kansainvälisen mestaruuskisan jälkeen? "Saataisiinkohan me siinä lisäaikaa, jos sinä taklaisit tuon prinssin?" :D

  Ja ainahan on tuo viimeksi mainittu taktiikka: get out of the trouble by smiling! :D

  VastaaPoista

Tämä on kommenttiystävällinen blogi, joten jätä omasi!