torstai 17. maaliskuuta 2011

Tasapainoilua

Tiistaina se iski, juuri ennen nukkumaan menoa sanoin Teemulle, että nyt taitaa tulla lenssu. Ja niinhän se pirulainen tuli. Ja tulikin semmoinen, että olen nyt kaksi päivää ollut kanttuvei. Huomenna jos tästä pääsisi jo jalkeille ja töihin. Viikonloppuna voisi sitten varovasti päästä taas treeniin kiinni. Aika moni on saanut riesakseen kevätflunssan, ainakin jos FB:n päivityksiä on uskominen ja miksi emme uskoisi. Lepoa on nyt sitten tullut niin, että selkä meinaa mennä jumiin makomisesta. Jos flunssan kerta piti tulla, niin olen iloinen tästä ajankohdasta, sillä ensi viikona lauantaina lennämme etelään leirille ja päivääkään en halua(isi) antaa lenssulle siitä reissusta.

Joka tapauksessa, nyt kun jaksan sen verran istua ja kirjoittaa, että teen referaatin tuosta Joel Frielin ja Gordon Byrnin (2009) kirjasta "Going Long - Training for Triathlon´s Ultimate Challenge" ja erityisesti siinä esitellyistä "pyörätaidoista" ja niiden harjoittamisesta.

Tasapainoharjoitukset

Herrat Friel ja Byrn kirjoittavat, että olemme oppineet lapsena ajamaan pyörällä, emmekä juuri mieti sitä, miten tuo tapahtuu. Kuitenkin kisassa tai lenkillä voi vastaan tulla tilanne, joka vaatii tasapainoilua ja taitoja. Parhaiten harjoittelualueiksi käy esimerkiksi harvoin käytetyt parkkipaikat.


Bottle pickup
Laita vesipullo maahan ajaessasi hiljaa. Sen jälkeen käänny takaisin ja poimi pullo ylös maasta. Tehdäksesi liikkeet, sinun täytyy lopettaa polkeminen ja  pitää sen puolen jalka, jolle kurkotat, alhaalla. Huolehdi samaan aikaan, että eturengas pysyy suorassa rungon mukaisesti. Vauhtia voi sitten lisätä, kun alkaa sujua. Alkuun pidempi juomapullo voi olla hyvä vaihtoehto.

Slalom ride
Laita neljä tai viisi juomapulloa noin 2,5m välein suoraan jonoon. Harjoituksessa pujotellaan pullojen välistä siten, että pyörää kallistetaan ns. "käännöksen sisään". Siis pyörää kallistetaan, ei kehoa. Pullojen välissä tehdään yksi pyöritys tai kolme pyöritystä siten, että käännöksen sisemmäinen poljin on aina ylhäällä. Kun tuo alkaa sujua, niin vauhtia voi taas lisätä. Etenemisen pitäisi tuntua rytmikkäältä tanssilta.

Bottle jump
Laita tyhjä juomapullo kyljelleen maahan. Aja pulloa lujaa pulloa kohti ja yritä hypätä pullon yli koskettamatta sitä.

Eikun harjoittelemaan! :)

6 kommenttia:

 1. Kiitos ohjeista! En kyllä ihan tainnut tajuta tuota slalomia, mutta leirillä viimeistään voisi näitä kokeilla.

  Löysin vähän lisääkin kokeiltavaa: http://www.pezcyclingnews.com/?pg=fullstory&id=5614, mukana myös vähän helpommalta kuulostavia juttuja.

  VastaaPoista
 2. Olkaapa hyvä! Oli kyllä tuo pujottelu niin epäselvästi kirjoitettukin, että ei ihme, jos sitä ei ymmärrä! :D Yritin vähän moderoida sitä. Mutta pujotteluahan se tosiaan on siten, että pullot pujotellaan polkemalla vähän ja kallistelemalla pyörää puolelta toiselle. Aukeaa varmaan paremmin, jos pääsisi koittamaan käytännössä! Leirille sitten, jos aikaa on! Tuo linkki on hyvä, kiitos siitä!

  VastaaPoista
 3. Mä joskus kävin parkkiksella harjoittelemassa kikkailua,mut tuli sen verran paljon asfaltti-ihottumaa että anti olla:D

  Etelänleiri saunds kuud!...tultiin eilen Alpeilta ja siellä on niiiiin kevät. Iski kamala ajokuume,kylissä +18 ja kuivat tiet. Karsee arkeenpaluu ku katteli hkivantaalla ikkunasta ulos:/ Nyt vaan taudin poishuiskintaa siellä,taudit on ihan syvältä!

  ht ;)

  VastaaPoista
 4. Paha ihottuman muoto tuo asfaltti-ihottuma! :D

  Ääh, tuo tuossa on juuri pahinta, kun käy muualla ja pitää palata kottiin. Minä toivon kovasti, että leirin jälkeen pääsisi jo ajamaan täälläkin, mutta luulen, ettei ihan vielä. Ainakin meidän kodin edusta on niin jäässä, että autonkin talvirenkaat voi vaihtaa vasta juhannuksena... Mutta että Alpeilla! Kade!

  Tauti tuntuisi taittuvan ja muuttuvan yskäksi ja sitä vastaanhan minulla vasta troppia löytyykin! :D Bring it on!

  VastaaPoista
 5. En ole tuommoisia pullotemppuja koskaan kokeillut.
  Mutta mielestäni näillä pääkallokeleillä pyöräily kasvattaa skilssejä jo melkoisesti. Myös maastopyöräily on hyvvää harjoitusta erityisesti kosteilla keleillä.
  Myös pyöritystekniikka kehittyy loskassa tai pehmeässä hiekassa/mudasssa ajaessa ns. polkemalla kun ei pääse minnekään.

  VastaaPoista
 6. Maastopyöräily olisi todella hyvää treeniä näillä keleillä! Puuttuu vain se maasturi. Hmm... :D

  VastaaPoista

Tämä on kommenttiystävällinen blogi, joten jätä omasi!